Regionet Leuven

Oud-Heverlee wil landelijk karakter behouden


Oud-Heverlee bewaakt betaalbaar wonen en landelijk karakter met reglement op bijkomende wooneenheden en kavels

De onderhoudslast van wegen en alle  gemeenschapsvoorzieningen die bij verspreide bebouwing horen wegen op het gemeentelijk budget. Dit terwijl de meerwaarde van dergelijke ontwikkelingen terecht komt bij de eigenaars. De gemeente Oud-Heverlee pioniert met een gemeentelijk reglement, waarmee ze een deel van de meerwaarde afroomt. Deze belasting is gebaseerd op de vaststelling dat de gemeente zowel bij kleine als grote(re) projecten van verkaveling of bijkomende wooneenheden telkens bijkomende taken of dienstverlening moet realiseren, zoals de aanleg van groenvoorzieningen, riolering, wateropvang, afvalverwerking,…  

Het reglement voorziet een vrijstelling voor ontwikkelingen met minimaal 20% sociale huisvesting. Het reglement biedt dus ook de mogelijkheid om sociale huisvesting op private ontwikkelingen aan te zwengelen, en zo de betaalbaarheid van het wonen te stimuleren.
Het reglement is daarnaast een manier om een rem te zetten op de middelgrote verkavelingen en vastgoedontwikkelingen waarbij het landelijk karakter van de gemeente onder druk komt te staan.

https://www.oud-heverlee.be/belasting-bijkomende-wooneenheden-en-bouwpercelen  

  

Recente nieuwsberichten


Pers bouwproject aan een knooppunt

Regionet Leuven in de kijker in nieuwe MAG.Vlaams-Brabant

11 maart 2021 Lees meer
Inspiratie

Werelddag van de Stedenbouw denkt mee over de bouwshift 

13 november 2020 Lees meer
Nieuws

Regionet Leuven werkt mee aan ambitieus traject voor Kessel-Lo

3 november 2020

Regionet Leuven werkt mee aan ambitieus traject voor Kessel-Lo.

Lees meer